Iarna scumpirilor crunte

Iarna scumpirilor crunte

În vreme ce guvernanţii anunţă creşteri de pensii şi salarii, aşteptările managerilor şi oamenilor de afaceri sunt mai pesimiste ca niciodată. Preţurile alimentelor şi al materialelor de construcţii vor înregistra cele mai mari avansuri. În numai trei luni, acestea s-ar putea majora chiar şi cu 50 la sută.

Vine o iarnă grea. Managerii români intervievaţi de Insititutul Naţional de Statistică preconizează că sfârşitul de an va aduce scumpriti în lanţ. Cei mai pesimişti sunt antreprenorii din domeniul construcţiilor.

Preţurile mari la energie fac incert viitorul multor afaceri şi locuri de muncă din acest domeniu. Dezvoltatorii de locuinţe se află deja în faţa unei dileme. Să construiască din ce în ce mai scump sau să îngheţe proiectele până la vremuri mai bune.

Scumpiri de proporţii vor fi operate şi de producătorii de alimente. Jucătorii din industria panificaţie promit însă că vor face tot ce e omeneşte posibil ca preţul pâinii să nu explodeze. Sunt însă costuri pe care nu le pot controla.

În tot acest noian de majorări de preţuri deja vizibile la raft sau doar anticipate, Guvernul vine cu o măsură controversată. Anunţă că din ianuarie majorează salariul minim. La fel şi pensiile. Acestea din urmă cu aproximativ 5 la sută. Analiştii economici spun că decizia e similară încercării de a stinge focul cu benzină. Majorările de venituri vor fi imediat înghiţite de scumpiri, iar bugetul statului va suferi o grea lovitură.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt