Introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă este un drept al angajaţiilor ignorat de statul

Introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă este un drept al angajaţiilor ignorat de statul

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta - a solicitat Guvernului, Ministerului Muncii şi grupurilor parlamentare să revizuiască legislaţia privind sistemul unitar de pensii, astfel încât să fie luate în calculul vechimii în muncă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, a orelor suplimentare fiscalizate prestate de angajaţi, la solicitarea angajatorului.

Potrivit unui comunicat al Sindalimenta, pentru materializarea acestui demers, care vine în întâmpinarea solicitărilor formulate de membrii de sindicat, este necesară modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi a Legii nr. 53/2003 referitoare la Codul muncii.

"Pentru clarificarea acestui demers, precizăm că pentru participanţii la sistemul unitar de pensii publice cele două elemente luate în calcul pentru asigurarea eligibilităţii la acest sistem sunt stagiul de cotizare, conform art. 16-19 din Legea 263/2010, şi vechimea în muncă definită de art. 16, alin. 5, din Legea 53/2003. Astfel, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art. 138 din Legea 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu 25%, dar fără a fi luate însă în calculul vechimea în muncă. Considerăm imperios, pentru respectarea principiului echităţii sociale, includerea în baza de calcul pentru stabilirea vechimii în muncă/stagiului de cotizare (conducând la reducerea vârstelor standard de pensionare) a orelor suplimentare fiscalizate, cu atât mai mult cu cât actualul sistem public de pensii asimilează stagiul de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate conform art. 49, alin. 1-4, Legea 263/2010", se menţionează în comunicat.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt