Liber la înfiinţat companii de stat

Liber la înfiinţat companii de stat

Statul, deţinătătorul celui mai mare patriomoniu din România, vrea să-şi sporească participaţiile comerciale. Înfiinţează şi mai multe companii în care va deţine majoritatea. E o strategie defectuoasă, spun specialiştii care susţin că statul e un prost administrator şi un manager mediocru.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, guvernul dă liber ministerelor să înfiinţeze noi companii de stat. Viitoarele entităţi vor putea opera atât pe piaţa locală cât şi în străinătate. Principalul argument al iniţiatorilor: o mai bună absorţie a fondurilor europene. Oamenii de rând văd în această măsură doar o nouă modalitate prin care politicienii risipesc banul public.

Ministrul Economiei, unul din promotorii ideii, susţine că astfel vor fi salvate de la faliment companiile de stat care au probleme financiare istorice.

De exemplu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu are în plan să înfiinţeze o companie de stat de transport marfă: Carpatica Feroviar. Asta deşi statul administrează deja CFR Marfă. Şi nu o face tocmai profesionist.

Compania înregistrează pierderi an de an din 2008. Deşi statul a pompat ajutoare în valoare de peste jumătate de miliard de euro după privatizarea eşuată din 2014. Practic, noua companie pare a fi doar o barcă de salvare pentru activele şi angajaţii CFR Marfă.

Decizia înfiinţării de noi companii nu este văzută cu ochi buni nici de economişti. Potrivit unui raport al Guvernului, autorităţile centrale au, direct sau indirect, participaţii la 846 de companii, iar la 409 dintre ele este acţionar majoritar. În plus, alte 1565 de companii sunt administrate de autorităţile locale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt