Noul Cod Rutier vine cu pedepse dure

Noul Cod Rutier vine cu pedepse dure

Se schimbă codul rutier, iar pedepsele sunt cu adevărat dure! Agresivitatea în trafic este amendată şi cu 700 de lei, iar intrarea pe contrasens suspendă permisul pentru 120 de zile. În plus, cine foloseste abuziv banda de urgenţă riscă o sancţiune de aproape 3 mii de lei. Guvernanţii speră astfel că vom avea mai puţine victime pe şosele. România s-a angajat cA până în 2026 să reducă cu 25 la sută numărul deceselor provocate de accidente rutiere.

Şi pentru că numărul maşinilor spulberate de tren a crescut alarmant, cei care nu respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată riscă să rămână patru luni fără carnet.

Noile reglementări prevăd şi amenzi mai mari pentru depăşirile neregulamentare sau neacordarea de prioritate.
Dacă şoferul care a greşit provoacă şi un accident auto sancţiunile pot ajunge până la 3.000 de lei şi suspendarea
permisului pentru 90 de zile.

Şi viteza excesivă va fi pedepsită aspru. Cei care vor depăşi cu peste 70 de kilometri pe oră limita legală vor rămâne fără dreptul de a conduce pentru 120 de zile.

Regulile se schimbă şi pentru autostrăzi. Şoferii care circulă pe banda de urgenţă fără motiv riscă o
amendă de până la 2.900 de lei şi suspendarea permisului auto pentru 90 de zile.

Iar cei care întorc pe autostradă pot rămâne fără dreptul de a conduce pentru 120 de zile.

1.778 de români au muirt anul trecut în urma unui accident auto. Astfel că, la capitolul siguranţă rutieră, o statistică neagră ne plasează cu mult în urma mediei europene. România şi-a asumat prin PNRR reducerea numărului de victime în urma accidentelor auto cu 25% până în anul 2026. Termenul de comparaţie este 2019.
Noile modificări ale Codului Rutier vor intra în vigoare la trei zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt