O nouă ţeapă în mediul online. Reclame false care promit câştiguri mari şi rapide

O nouă ţeapă în mediul online. Reclame false care promit câştiguri mari şi rapide

Un nou tip de escrocherie electronică circulă pe internet în ultima perioadă. După mailurile cu facturi fictive la curent electric, telefonie, cablu tv sau declaraţiile false de la ANAF, a venit rândul reclamelor false la investiţii care promit câştiguri răsunătoare. Pe reţelele sociale circulă nenumărate postări care se folosesc fie de imaginea unor persoane publice, fie a unor instituţii financiare de încredere pentru a îi păcăli pe naivi.

Alin a vrut să folosească o parte din banii pe care îi câştigă lunar pentru a investi. Influenţat de mai mulţi prieteni care i-au vorbit despre câştiguri mari într-un timp scurt, el a ales domeniul criptomonedelor. Pentru că nu ştia despre ce este vorba, a căutat să se informeze pe o reţea socială, însă în loc să ajungă pe o platformă de tranzacţionare, banii lui au dispărut în conturile celui care i-a promis iniţierea.

În ultima lună au apărut o multitudine de reclame sponsorizate pe Facebook care promit câştiguri mari printr-o investiţie în aşa numite acţiuni ale Băncii Transilvania. Există chiar şi un clip cu sigla băncii în care le sunt promise câştiguri de cel puţin o mie de euro zilnic celor care investesc în jur de 200 de euro.

Compania cunoaşte situaţia şi le recomandă oamenilor să citească atent textul reclamelor, să nu intre pe link, să raporteze reclama reţelei sociale şi să anunţe banca pe social media. Reclamele se înmulţesc cu o viteză mult mai mare decât reuşeşte să le reporteze banca.

Recent, Poliţia Română a destructurat o reţea internaţională care a operat în acest mod între 2017 şi 2020, perioadă în care a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro. Totuşi poliţia nu face faţă nenumăratelor fraude de acest gen. În martie 2022 erau mai bine de 21.000 de dosare de criminalitate informatică, nerezolvate.

Specialiştii le atrag atenţia celor interesaţi să investească. Orice promisiune de câştig rapid nu poate fi una serioasă. Potrivit unui raport dezvăluit de publicaţia Recorder, în luna martie 2022, la nivel naţional erau doar 63 de poliţişti care se ocupau de dosarele privind infracţionalitate informatică.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt