Plafonarea dobânzilor cu care PSD vine din nou în sprijinul românilor

Plafonarea dobânzilor cu care PSD vine din nou în sprijinul românilor

Parlamentul României a adoptat, proiectul legislativ privind plafonarea dobânzilor la creditele luate de la IFN-uri (Instituţiile Financiare Nebancare), iniţiat şi susţinut de PSD.
Noua lege prevede că valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. Astfel, dacă un client al unui IFN împrumută, de exemplu, 5.000 de lei, el nu poate fi obligat să returneze mai mult de 10.000 de lei. Nici o dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate obliga beneficiarul creditului să plătească mai mult decât dublul sumei încasate.
„Am ajuns la situaţia aberantă în România în care sunt instituţii financiare non-bancare care dau credite cu o dobândă de 8.000 – 10.000, chiar şi peste 20.000 la sută. Lucrul acesta e aberant. Am stabilit nişte praguri, plafoane, până la care poate să ajungă costurile cu creditarea la IFN-uri”, a declarat Daniel Zamfir, iniţiatorul legii.
Măsura iniţiată de PSD este destinată să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive şi să încurajeze o mai mare accesibilitate financiară. Plafonarea dobânzilor la IFN-uri este, în plus, menită să stabilizeze costurile împrumuturilor şi să asigure că acestea sunt echitabile şi sustenabile pentru consumatori.
 
Se stopează creditele cu dobânzi cămătăreşti de 20.000%
 
În multe ţări, IFN-urile au fost criticate pentru practicile lor de împrumut, care implică deseori dobânzi extrem de ridicate şi condiţii de rambursare restrictive. În cazurile IFN-urilor băncilor, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) se încadrează, la cele mai importante asemenea instituţii, între 20% şi 33%. Practic, la 1.000 de lei împrumutaţi pentru un an, trebuie să dai înapoi 200, respectiv 330 de lei peste cât ai luat.
Există, însă, în România, IFN-uri la care rata dobânzii depăşeşte 20.000 la sută! ANPC a fost sesizată de un client al unui IFN pentru care dobânda ajunsese să fie de 69.467,57%!
Plafonarea dobânzilor adoptată de PSD are rolul de a reglementa comportamentul IFN-urilor şi de a proteja consumatorii vulnerabili. Noua măsură, ce elimină practicile abuzive ale unor IFN, se alătură acum iniţiativelor Guvernului condus de Marcel Ciolacu în sprijinul românilor, respectiv eliminarea speculei prin plafonarea adaosurilor pentru preţurile alimentele de bază şi plafonarea preţurilor la energie şi gaze.

Afla mai multe despreifndobanziplafonare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt