Preţuri mai mari la case decise în Coaliţie

Preţuri mai mari la case decise în Coaliţie
foto: Pixabay

Vom plăti mai mult pentru a ne cumpăra o locuinţă! De această dată, de vină nu sunt preţurile mari ale materialelor de construcţie, ci dorinţa guvernului de a aduna mai mulţi bani la buget. Asa că va creşte TVA-ului la locuinţele cu preţuri mici, de la 5% la 9 sau 19%. Nu este o decizie anunţată oficial - se negociază încă în Coaiţie Un lucru este clar: TVA-ul de 5% va dispărea. Dezvoltatorii imobiliari şi economiştii cred că această măsură nu va aduce mulţi bani la bugetul de stat.
La momentul actual orice dezvoltator imobiliar care construieşte o clădire rezidenţială plăteşte două tipuri de TVA: 5% şi 19%, în funcţie de valoarea imobilului sau suprafaţa construită.

În primele trei luni ale anului, conform Băncii Naţionale a României, vanzarea de locuinţe a scăzut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Preţul imobilelor a crescut deja de la an la an. Cel mai scump oraş fiind Bucureştiul, urmat de Cluj, Braşov sau Constanţa.

Dezvoltatorii spun că valoarea imobilelor noi va creşte cu cel puţin 5% dacă TVA-ul va fi majorat. La asta se vor adauga majorările de preţ făcute de constructori după ce Guvernul va elimina facilităţile fisclae pentru angajaţii din domeniu.

De la 1 ianuarie 2023 oricine vinde un imobil plăteşte şi impozit la stat. 3% din valoarea casei dacă este proprietar de mai puţin de trei ani sau 1% din valoare dacă este proprietar de mai mult de 3 ani. Acest impozit nu se aplica înainte locuinţelor cu preţ sub 450.000 lei.

Afla mai multe despreimobiliaretaxecaseapartamente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt