Previziuni SUMBRE pentru recoltele din 2022! Producţii mult mai mici decât anul trecut

Previziuni SUMBRE pentru recoltele din 2022! Producţii mult mai mici decât anul trecut

Anul agricol 2022 se anunţă unul dificil încă de acum. Seceta îşi face deja simţită prezenţa în mai multe zone ale ţării, iar acest factor, cumulat şi cu lipsa acută de îngrăşăminte, ar putea duce la o diminuare drastică a producţiilor de anul acesta.

”Deja este instalată seceta. În perioada aceasta, acum 4-5 ani de zile aveam băltiri; acum, după toate precipitaţiile, viitorul nu arată bine. (…) Din ce văd, şi sunt câţiva ani de când mă ocup de chestia aceasta, grâul nu arată atât de bine, iar dacă nu va ploua, premisele sunt sumbre.

Creşterea de producţie se datorează în mare parte şi fertilizărilor. La preţurile care sunt în piaţă, vom umbla automat la doze şi aici va fi o mare problemă cu producţiile. Mare parte din ferme nu sunt capitalizate, n-au reuşit să-şi achiziţioneze îngrăşăminte în timp util şi cumpără şi acum cu preţuri foarte mari. Automat, va fi foarte dificil pentru noi. (…) La preţurile care sunt acum, eu estimez că vom cheltui undeva la 5.000-6.000 de lei/hectar, deci la o producţie de 5 tone/hectar suntem în pierdere”, a precizat fermierul Constantin Epure în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

Pe marginea acestui subiect s-a exprimat şi Cezar Gheorghe, expert analist pe comerţul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români. Potrivit lui, recolta de grâu românesc de anul acesta este estimată la un nivel mult mai scăzut faţă de cea de anul trecut, atingând doar pragul de 8,4 milioane de tone. Aceste producţii scăzute ar putea pune o presiune şi mai mare pe fermierii români, mai ales în condiţiile în care culturile din restul Europei se prezintă foarte bine la această dată.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt