Primul an de scădere pentru Pilonul II de Pensii

Primul an de scădere pentru Pilonul II de Pensii

Toate cele şapte fonduri de pensii private care administrează pilonul II au terminat anul pe minus. E o premieră pentru România - banii de la pilonul 2 sunt investiţi, iar în 2022 aceste investiţii nu au adus nimic în plus. Efectul nu este imediat. Românii care încep deja să încaseze pensie din pilonul 2 nu vor pierde bani. Dar - atenţie! - cine vrea un profit mai mare nu trebuie să se grăbească să îşi scoată fonduri, chiar dacă a atins vârsta de pensionare.

Aproape 8 milioane de români se bazează pe contribuţia de la Pilonul II pentru a se bucura de venituri decente la pensie. Activele Pilonului II au atins noiembrie 2022 aproape 100 de miliarde de lei. Asta însemnă o valoare medie de 12.000 de lei pentru fiecare cotizant. Totuşi, 2022 nu a fost cel mai bun an pentru pensia care ne aşteaptă.

Din cauza scumpirilor accelerate şi a majorării dobânzii cheie, valoarea titlurilor de stat a scăzut cu 22% anul trecut. Acest lucru a determinat şi o scădere a activelor fondurilor de pensii, deoarece majoritatea investiţiilor se duc în titluri de stat. În plus şi Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat primul an de pierderi din 2011 până în prezent. În jur de 20% din activele fondurilor sunt investite la Bucureşti.

Toate cele şapte fonduri de pensii private aflate în România au suferit pierderi la finalul anului. Cea mai mică este de 0,4% în cazul Metropolitan, iar cea mai mare de 4,7%, în cazul NN. Media scăderii este 3,6%. Chiar şi aşa, specialiştii îndeamnă la calm, ţinând cont de faptul că este vorba de investiţii care se întind pe cel puţin 30 de ani.

Până la sfârşitul anului 2022, 85.000 de români au început să-şi acceseze banii din Pilonul II. Ei au încasat în medie 12.000 de lei şi avut un profit de cel puţin 10%. În unele cazuri, acesta a ajuns şi la 50%. Pentru a nu fi afectaţi de situaţia economică dificilă, cotizanţii sunt sfătuiţi să mai aştepte retragerea banilor.

Industria fondurilor de pensii private are de suferit pe plan global. Potrivit CNBC, valoarea combinată a fondurilor suverane şi a fondurilor publice de pensii din întreaga lume a scăzut de la 11.500 miliarde de dolari, la 10.600 miliarde de dolari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt