Războiul trece de graniţele Ucrainei: Monedele europene, în picaj!

Războiul trece de graniţele Ucrainei: Monedele europene, în picaj!

Efectele războiului din Ucraina se resimt din ce în ce mai tare la nivelul întregii lumi. Astfel, sancţiunile impuse Rusiei, printre care şi un posibil embargo petrolier, afectează puternic piaţa valutară internaţională.

Monedele europene au coborât luni dimineaţa la noi minime, esaladarea conflictului din Ucraina determinându-i pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Îngrijorările investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia au făcut ca, pe pieţele din Asia, moneda euro să ajungă la paritate cu francul elveţian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015. La rândul său, zlotul polonez a atins un minim istoric în raport cu moneda euro. De altfel, în ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte cu rubla rusească.

„Nu putem să evaluăm raţional când anume monedele europene vor înceta să scadă, până când nu vom vedea un indiciu cu privire la sfârşitul invaziei Ucrainei de către Rusia. Monedele ţărilor care sunt cele mai apropiate de zona de război au fost vândute din cauză că vor fi cele mai afectate de consecinţele sancţiunilor impuse Rusiei”, a declarat Daisaku Ueno, analist şef la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

În ultima lună s-a înregistrat o tendinţă de vânzare pentru toate monedele europene, iar moneda euro, a doua cea mai tranzacţionată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5%.
Doar luni dimineaţa, pe piaţa din Asia, s-a înregistrat o depreciere a monedei euro cu 0,4% până la 1,083 dolari, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, impus de Washington şi aliaţii săi europeni. Astfel, luni dimineaţă, moneda euro s-a depreciat în raportul cu francul elveţian, ajungând la 0,9972 franci.

Perspectivele monedei europene în raport cu dolarul sunt încă şi mai rele.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt