România câştigă un teritoriu nou, dar nu are acte pentru el. Vom avea plaje „la liber”, ca acum 30 de ani

România câştigă un teritoriu nou, dar nu are acte pentru el. Vom avea plaje „la liber”, ca acum 30 de ani

Plajele pe litoral au fost lărgite considerabil. Asta a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus şi o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafeţe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte şi, deci, nu pot fi concesionate. Vor fi plaje „la liber”, ca acum 30 de ani, observă şeful Gărzii de Mediu. Şi atunci, se mai naşte o întrebare: cine face curăţenie pe ele? 

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăseşti acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat şi este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfăşoară aceste acţiuni ale statului, relaţia noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poţi să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu nişte studii”, a explicat la Digi24 şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Vacanţa deja a venit şi oamenii vor merge la plajă, iar cei din HoReCa ar vrea să concesioneze aceste terenuri, numai că în situaţia de faţă nu se poate. Aşa se face că vom avea plaje „la liber”, aşa cum era acum 30 de ani. Oamenii se vor putea aşeza „la liber”, spune Berceanu. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt