România cumpără F-35 de la americani

România cumpără F-35 de la americani

Avioane F35 în flota aviaţei militare române. E vorba despre cele mai moderne aeronave militare americane, care, în urma deciziei din şedinţa de azi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, vor fi cumpărate de Armata Română. Costul unui aparat este de câteva sute de milioane de euro. Achiziţia va fi, cel mai probabil, făcută peste câţiva ani. Colegul nostru, Daniel Osmanovici, ne spune care sunt caracteristicile acestor avioane.

Fabricate de compania americană Lockheed Martin, avioanele de luptă F35 sunt doatate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real cu platforme aeriene şi cu baza, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie. - toate aceste caracteristici sunt mentionate în comunicatul administraţiei prezidenţiale.

F35 sunt cele mai avansate maşinării din zbor din secolul 21, iar senzorii din dotare şi conectivitatea sunt cele două atuuri care îl scot în faţă. Au fost până acum livrate, spune producătorul, mai bine de 900 de bucăţi, care zboară din 37 de baze aeriene din întreaga lume, fiind deservite de aproape două mii de piloţi şi 14.000 de tehnicieni. Aparatele de zbor au fost cumpărate de armatele din 17 ţări - 10 dintre ele membre NATO. Pentru România, e opţiunea corectă, spun specialiştii.

Preţul acestui aparat de zbor este de circa 80 de milioane de dolari, dar, în funcţie de echipare, poate ajunge la 100 de milioane de dolari. Cumpărarea acestor avioane este condiţionată de aprobarea Departamentului de Stat american.

foto: wikipedia.org

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt