România, raiul bugetarilor

România, raiul bugetarilor

În ciuda îngheţului oficial a angajărilor la stat, numărul bugetarilor creşte susţinut. Cu unul din cele mai stufoase aparate birocratice din Uniunea Europeană, România are cea mai mare pondere în PIB a acestui tip de cheltuieli salariale. Iar această realitate se reflectă şi în dorinţele oamenilor. Tot mai mulţi visează la o slujbă călduţa şi bine plătită la stat.

Numărul angajaţilor la stat a crescut constant în România. Sunt acum peste un milion şi 280 de mii de bugetari. Fiecare al patrulea salariat din ţară lucrează pentru o instituţie publică. Iar statisticile arată că bugetarii nu sunt doar numeroşi. Ci şi foarte costisitori. Anul trecut, 37% din veniturile statului se duceau pe salariile angajaţilor aceluiaşi stat. Media europeană este de 22 de procente. Cel mai bine stă Germania, cu 16%.

Deşi oficial angajările la stat sunt îngheţate încă din iulie 2021, tot statisticile oficiale ne spun că acestea nu s-au oprit de fapt niciodată. Numărul bugetarilor a crescut cu 20.000 faţă de anul 2021 şi cu aproape 90 de mii faţă de 2019. Similar, a crescut şi apetitul românilor pentru o slujbă de bugetar.

Statul e de departe cel mai bun agajator. Plăteşte mult şi are pretenţii puţine. Astfel, dacă în mediul privat salariul mediu brut ajungea, în 2022, la 5.700 de lei, la stat venitul mediu brut era de 7.100 de lei. În ultimii 5 ani, cheltuielile statului cu salariile bugetarilor s-au majorat cu 60%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt