Salarii mari, viaţă scumpă

Salarii mari, viaţă scumpă

Când te muţi într-un oraş mare, te aştepţi să duci şi un trai mai bun decât în zona din care provii. Realitatea e că, deşi salariile sunt mai bune în urbile importante, şi costul vieţii este pe măsură. Bucureştiul, Clujul şi Timişul sunt locurile cu cel mai bine plătiţi angajaţi, dar se numără şi printre cele mai scumpe zone din România. Experţii spun că acolo unde salariile sunt mari, cresc automat şi preţurile, printre cele mai volatile fiind cele de pe piaţa imobiliară.

Angajaţii din Bucureşti sunt cel mai bine plătiţi din întreaga ţară, conform ultimelor date oferite de Institutul Naţional de Statistică. La mică distanţă sunt cei din judeţul Cluj, urmaţi de Timiş şi, surprinzător, Sibiu. Salariile din Harghita, Vrancea, Teleorman şi Vrancea se află la polul opus.

Dacă veniturile din capitală e firesc să fie ridicate, experţii oferă o explicaţie şi pentru judeţele care completează capul listei.

Salariile mari pot reprezenta, însă, de cele mai multe ori, o iluzie. Ele vin la pachet şi cu un cost al vieţii ridicat. Un exemplu foarte bun este cel al oraşului Cluj-Napoca. Industria IT ridică nivelul veniturilor în statistici, însă o bună parte a oamenilor fac cu greu faţă cheltuielilor.

Financiar, una dintre grijile principale ale oamenilor este acoperişul de deasupra capului. De obicei, o bună parte a salariului se duce pe chirie sau rata la casă. Cei din domeniul imobiliar spun că preţurile sunt puternic influenţate de puterea de cumpărare dintr-un oraş.

Astfel, oraşele în care salariile sunt cele mai mari sunt şi printre cele mai scumpe. Primele două locuri sunt tot ale Bucureştiului şi Clujului, în timp ce Timişoara este pe trei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt