Sociologul Vladimir Ionaş: Probabil că este nevoie de o generaţie-două să se obişnuiască lumea cu noile tehnologii. Este vorba şi despre inteligenţa artificială, care poate lua locul multor job-uri

Sociologul Vladimir Ionaş:  Probabil că este nevoie de o generaţie-două să se obişnuiască lumea cu noile tehnologii. Este vorba şi despre inteligenţa artificială, care poate lua locul multor job-uri

În condiţiile în care toate companiile se digitalizează cât pot de repede, în capitala României sunt încă instituţii publice care cer dosar cu şină, a declarat la Prima News sociologul Vladimir Ionaş.

„Mai este foarte mult până când societatea se va obişnui şi va accepta această evoluţie. Odată cu înlocuirea generaţională, evoluţia digitală va fi naturală, iar schimbarea se va întâmpla automat. Dar probabil că este nevoie de o generaţie-două să se obişnuiască lumea cu noile tehnologii. Este vorba şi despre inteligenţa artificială, care poate lua locul multor job-uri, dar apar şi riscurile la care ne putem expune datorită AI, e nevoie de un control mult mai solid”, a explicat sociologul.

El a adăugat că nimeni nu vorbeşte despre ce se întâmplă cu oamenii ale căror job-uri vor fi preluate de AI. „Vrem să creăm o lume pentru tehnologie sau o lume pentru oameni?”, s-a întrebat specialistul.

Specialiştii în HR spun că, acum, companiile au mare nevoie de experţi pentru a se digitaliza rapid, dar că aceşti experţi sunt greu de găsit.

„Lipsesc specialişti în toate domeniile, mai ales în zona de digitalizare. În digital marketing se schimbă totul foarte repede şi trebuie să fii tot timpul la curent. Sunt companii care nu găsesc să angajeze specialişti în digital marketing şi vor apela la o agenţie”, a arătat Oana Boţolan, specialist în HR.

Ea s-a declarat convinsă că tinerii, cu timpul, se vor specializa şi va creşte oferta de specialişti de pe piaţă.

„Şi în alte ţări există o foarte mare lipsă de personal, nu doar în domeniul digital. Din fericire, nu e la alegerea noastră dacă ne adaptăm sau nu la lumea digitală”, a mai spus Boţolan.

Afla mai multe despredigitalizarespecialistitraining
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt