Spaniolii se plâng că mierea importată din România ar fi de fapt chinezească

Spaniolii se plâng că mierea importată din România ar fi de fapt chinezească

Mierea românească importată în magazinele din Spania ar fi de fapt chinezească. Acuzaţia este făcută de o asociaţie a fermierilor din statul iberic. Miza ar fi una financiară: amestecul mierii româneşti cu una mai ieftină creşte profitul producătorilor. Acest lucru nu este ilegal, potrivit legislaţiei europene, dar trebuie specificat pe etichetă. 

Anul acesta, 4.000 de tone de miere din România au ajuns pe rafturile magazinelor din Spania. Însă se pare că produsul nu a fost unul sută la sută românesc, ci amestecat cu miere din China, care are un preţ cu 40 la sută mai mic decât cel al mierii româneşti. Asta a pornit un scandal cu implicaţii financiare în Spania, însă producătorii români spun că acest amestec nu se face atât de uşor.

„Cunosc toate firmele procesatoare din România, lucrez pe piaţă de 30 de ani, ştiu ce însemnaă amestecarea mierii. Îţi trebuie utilaje de procesare. Nu se amestecă nici de la doi apicultori mierea foarte uşor fără să ai o temperatură de 25 de grade. Din punct de vedere financiar, nu este rentabil”, susţine Victor Mateş, producător de miere.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt