Viaţa de mic antreprenor în România

Viaţa de mic antreprenor în România

Să fii propriul şef e visul de aur al multora dintre români. Iar ţara noastră e un mediu proprice pentru cei care fac primii paşi în antreprenoriat. O spune indicele Global StartupBlink care ne plasează pe locul al 34-lea într-un clasament mondial al ţărilor prietenoase cu afacerile la început de drum. Drumul spre succes e pavat însă cu numeoase obstacole şi provocări.

Acum 6 ani, Andrei a părăsit jobul bine plătit dintr-o corporaţie pentru a deveni antreprenor. Cu economiile de-o viaţă şi cu ajutorul unui credit a cumpărat un food truck. Aventura sa în lumea businessului era abia la început. Succesul i-a dat încredere. Acum este pe punctul de a da drumul unei noi afaceri. Cu mâncare gătită pentru câini. Parte din finanţare a obţinut-o prin intermediul crowdfundingului.

România se află pe locul al 34 lea într-un top al celor mai prietenoase ţări cu afacerile de tip startup. O clasare cu 4 trepte mai sus ca în 2021. Podiumul e ocupat de Suedia, Marea Britanie şi Norvegia, în timp ce Ungaria ne urmează îndeaproape, de pe locul 36.

Punctul forte ale ţării noastre este internetul de mare viteză dar şi accesul facil la surse multiple de finanţare. Aceste avantaje nu garantează însă succesul. Unul din trei start upuri eşuează în primul an de la înfiinţare. Anul trecut, numărul de firma nou înfiinţate a crescut cu aproximativ 4 mii de societăţi. Trendul ascendent se menţine însă şi în cazul companiilor care au fost radiate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt