După 33 de ani de la căderea comunismului, Securitatea lui Nicolae Ceauşescu a învins

După 33 de ani de la căderea comunismului, Securitatea lui Nicolae Ceauşescu a învins
foto: iccj.ro

La 33 de ani de la căderea comunismului, Securitatea a învins. Este concluzia amară la care a ajuns Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, după ce torţionarii tatălui său au fost achitaţi definitiv de trei magistraţi de la Curtea Supremă. Prezent în emisiunea Insider Politic, moderată de Sebastian Zachmann, Andrei Ursu a povestit cum a fost ignorat de şeful SRI de la acea vreme, cărua îi ceruse să facă o anchetă internă.

Dosarul de Urmărie Informativă a lui Gheorghe Ursu a primit numele de cod Udrea  şi a fost secretizat până în 2000. Experţii CNSAS care au avut ulterior acces la el au ajuns la concluzia că documentul a fost falsificat masiv în anii 90.

Magistraţii de la Curtea Supremă au decis achitarea definitivă a celor doi foşti ofiţeri de securitate acuzaţi că l-au torturat pe disident. Unul dintre ei ar fi  lucrat la SRI până la începutul anilor 2000.

Andrei Ursu este hotărât să facă acum apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arest, din cauza rănilor produse de bătai. Îndrăznise să trimită la Europa Liberă o scrisoare în care denunţa decizia lui Ceauşescu de a opri consolidările după cutremurul din 1977.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt