Experţii ne liniştesc: Nu vom avea holeră pe litoralul românesc în urma distrugerii barajului de pe Nipru, din Ucraina

Experţii ne liniştesc: Nu vom avea holeră pe litoralul românesc în urma distrugerii barajului de pe Nipru, din Ucraina

Probabilitatea de a avea holeră pe litoralul românesc în această vară este minimală, iar momentan nu este niciun pacient cu holeră în Ucraina, a declarat la Prima News Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

„Sunt milioane de cazuri în fiecare an în lume şi puţine sunt cele cu adevărat grave. Boala poate avea o evoluţie rapidă din cauza deshidratării şi poate pune în pericol viaţa unor pacienţi cu alte afecţiuni. Probabilitatea este minimală de a avea holeră pe litoral în această vară. Nu există vaccinare decât atunci când apare un focar, într-o situaţie cum este cea din Ucraina. Cel mai important tratament este cel de hidratare, antibioticul vine de-abia după diagnostic. Cazurile care ar duce la deces în 2023 ar fi extrem de puţine şi în situaţii speciale. Sunt, însă, alte boli cu care ne confruntăm, precum TBC, toxiinfecţiile alimentare, poliomielita, care ţin de igienă”, a spus medicul.

 

Biologul marin Adrian Bâlbă, a explicat că holera este o bacterie întâlnită des, dar se manifestă în funcţie de specie.

„De fiecare dată au fost situaţii de infecţie doar în zona apropiată unui eveniment. Este foarte importantă diluţia, e nevoie de o cantitate mare de apă dn ziona apropiată sursei, ca să constituie o sursă infecţioasă. Va fi o desalinizare a apei, dar n-o să vedem crabi, n-o să vedem mătasea broaştei. Suntem liniştiţi, e monitorizată Marea Neagră, iar tulpina mai puţin patogenă este şi mai puţin infecţioasă”, a subliniat specialistul.

 

Medicul infecţionist Cătălin Apostolescu, managerul de la Matei Balş, a explicat că alerta de holeră emisă de OMS este destinată medicilor şi specialiştilor, ca aceştia să fie pregătiţi în caz de o eventuală epidemie.

„Avem un răspuns adecvat al autorităţilor române care monitorizează atent apa. Există un risc de hepatită A, de dezinterie, dar, în momentul de faţă nu există niciun pericol pentru cei de pe litoralul românesc. Au fost date peste cap sisteme de canalizare, au fost inundate fosele septice, a fost perturbată alimentarea cu apă în urma evenimentului din Ucraina. Germenii care trăiesc în apa dulce, în apa sărată nu vor avea cum să se perpetueze, e nevoie şi de o anumită concentraţie, oamenii ar trebui să bea şi să înghită o anumită cantitate de germeni pentru a se infecta”, a subliniat medicul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt