Torţionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi definiti de justiţia românească

Torţionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi definiti de justiţia românească
foto: Pixabay

Parchetul general caută o cale extraordinară de atac, după ce torţionarii disidentului anticomunist Gheorghe Ursu au fost achitaţi definitiv de Curtea Supremă. Astfel, a fost confirmată senţinţa din 2019 a Curţii de Apel. E vorba de foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, care au fost trimişi în judecată în 2016 pentru crime împotriva umanităţii.  Inginerul Ursu a fost omorât azi a doua oară - e reacţia societăţii civile.

O judecătoare de la Curtea de Apel a schimbat în 2019 încadrarea, de la crimă împotriva umanităţii, în tratamente neomenoase. Cei doi au fost achitaţi acum patru ani, dar decizia a fost atacată de procurori şi de fiul lui Gheorghe Ursu. Fără succes însă.

Inginerul disident, unul dintre cei mai cunoscuţi luptători împotriva regimului cominunist, a fost încarcerat în 1985, în urma unei înscenări. A fost acuzat că ar fi avut la el 17 dolari. 

De fapt, după decizia lui Nicolae Ceauşescu de a înceta consolidarea blocului Patria din Bucurşti, Gheorghe Ursu a început şi-a început dizidenţa: a trimis scrisori la Europa Liberă, a afişat manifeste împotriva lui Ceauşescu şi a încercat să creeze o rezistenţă împreună cu prietenii săi. În 85, a murit după gratii în urma bătălilor primite de la ofiţerii de securitate, Marian Pârvulescu şi Vasile Hodiş, spun procurorii militari.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat nemulţumirea asupra deciziei în spaţiul public, declarând că sentinţa valdiază regimul represiv.

„Mi-aş fi dorit, ca simplu cetăţean al unei ţări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forţă care aruncă în obscur drepturi şi libertăţi fundamentale.”

Parchetul General caută o cale extraordinară de atac.

Un interviu cu Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, sâmbătă, la 12.00, la Insider Politic, cu Sebastian Zachmann.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt