Expunerea la aer poluat crește accentuat riscul de orbire permanentă. Cum este afectată retina de particulele poluante – Focus Prima TV

Expunerea la aer poluat crește accentuat riscul de orbire permanentă. Cum este afectată retina de particulele poluante

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc pentru pierderea ireversibilă a vederii ca urmare a degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV), un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani. Conform The Guardian, care citează un studiu științific publicat într-un jurnal medical de oftalmologie, expunerea la poluarea aerului accentuează această problemă a ochilor.

Acest studiu este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și progresia DMLV. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creșterea cantităților de particule mai mari, precum dioxidul de azot au dus la o creștere cu 12% a riscului de orbire.

Mai multe cercetări anterioare găsiseră o legătură cauzală între aerul murdar și apariția glaucomului, iar o legătură cu apariția cataractei a fost, de asemenea, suspectată de cercetători. Aceștia spun că ochiul, un organ cu un flux sangvin ridicat, este foarte vulnerabil la particule foarte mici poluante care pătrund în sânge prin respirația aerului poluat.

DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune. Cei mai mari factori de risc sunt obezitatea și fumatul, însă un rol este jucat și de moștenirea genetică.

Pe de altă parte, având în vedere că există un impuls spre adoptarea de stiluri de viață mai sănătoase, impactul poluării aerului va deveni mai important, spun cercetătorii, iar spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.

Total
0
Shares
Total
0
Share