A decedat cercetătoarea Sylvia Hoişie, cea care a inventat Polidinul

A decedat cercetătoarea Sylvia Hoişie, cea care a inventat Polidinul

A decedat medicul cercetător Sylvia Hoişie, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Hoişie a devenit celebră după ce a inventat, în anii ‘60 ai secolului trecut, Polidinul, un medicament imunomodulator. Cercetătoarea va fi înmormântată vineri, 27 mai, în Cimitirul Evreiesc din Iaşi

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoişie rămâne în memoria noastră şi în istoria medicinei româneşti, drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept „mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoişie şi-a dedicat, mai bine de jumătate din viaţă, activităţii de cercetare aplicată în domeniul sănătăţii publice din România”, au precizat reprezentanţii Institutului Cantacuzino.

Ca absolventă a Facultăţii de Medicină din Iaşi, specialitatea Igienă, după susţinerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii, la Institutul Cantacuzino din Iaşi, înfiinţat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri şi vaccinuri ce-i poartă numele. Inspiraţi din alte ţări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările şi la noi, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt