Afganistanul anunţă că nu mai acceptă „returnările forţate” de migranţi şi face apel la UE să suspende expulzările

Afganistanul anunţă că nu mai acceptă „returnările forţate” de migranţi şi face apel la UE să suspende expulzările

Afganistanul a invitat duminică ţările Uniunii Europene să suspende în următoarele trei luni expulzarea solicitanţilor de azil afgani ale căror cereri au fost respinse din cauza intensificării confruntărilor pe teritoriul ţării în contextul unei ofensive virulente din partea talibanilor, relatează EFE şi AFP.

Guvernul afgan declară că a decis să nu mai accepte „returnări forţate” de migranţi din ţări UE sau din ţări din afara Uniunii Europene cu care Kabulul a încheiat acorduri de cooperare în materie de migraţie.

În iunie, premierul italian Mario Draghi şi-a exprimat temerile privind un aflux de migranţi afgani după retragerea definitivă a forţelor străine din Afganistan, care ar urma să fie finalizată până la 31 august, şi a cerut UE „să pună frâu fluxului imigraţiei ilegale”.

„Escaladarea violenţelor din partea grupării teroriste talibane în ţară şi propagarea celui de-al treilea val al coronavirusului au generat importante tulburări economice şi sociale, generând îngrijorare şi totodată probleme poporului afgan”, afirmă Ministerul afgan pentru problemele refugiaţilor şi repatrierilor într-un comunicat publicat sâmbătă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt