Alertă aeriană în Ucraina. Civili evacuaţi din zona Zaporojie

Alertă aeriană în Ucraina. Civili evacuaţi din zona Zaporojie

A fost o zi de foc în Ucraina. Rusii au bombardat mai multe zone din ţara invadată, iar numărul răniţilor depăşeşte ordinul zecilor. Pericolul este acum imens în regiunea Zaporojie. Civilii sunt rând pe rând evacuaţi. Riscul unui dezastru creşte de la un bombardament la altul.

18 zone pline de civili din apropiere de cea mai mare centrală nucleară din Europa sunt acum evacuate. Măsura vine după bombardamentele continue din jurul uzinei. Copiii, părinţii, bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi sunt primii pe listă. Mulţi postează videoclipuri pe reţelele sociale cu oraşul aproape gol.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică avertizează că situaţia în zonă devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă. În oraşul Avdiivka, două blocuri de locuinţe au fost distruse în urma bombardamentelor, iar două persoane au fost ucise.

Şi în Herson lista victimelor creşte. 6 experţi care lucrau la o operaţiune de deminare au fost ucişi. Şi la Bahmut e haos. Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a anunţat că va preda poziţiile ocupate soldaţilor ceceni, conduşi de Ramzan Kadîrov. Prigojin a publicat şi un raport trimis lui Serghei Şoigu prin care predarea teritoriului ocupat, din 10 mai.

Forţele ucrainene luptă zi de zi, oră de oră, pentru a apăra Bahmutul. Între timp, 45 de luptători din Azovstal, s-au întors în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri, iar pregătirile de controfensivă continuă în regiunea Doneţk.

În acest weekend, o aeronavă a poliţiei de frontieră din Polonia a fost interceptată deasupra Mării Negre, la numai 60 de kilometri de spaţiul aerian al României, de un avion de vânătoare rusesc, de tip Suhoi-35. Manevrele agresive ale aeronavei ruseşti au generat un nivel ridicat de turbulenţe şi dificultăţi majore în controlul acesteia, conform unui comunicat al MApN.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt