Biden graţiază mii de persoane condamnate pentru „simpla deţinere” de marijuana. Cum se explică

Biden graţiază mii de persoane condamnate pentru „simpla deţinere” de marijuana. Cum se explică

Preşedintele american Joe Biden a redus pedepsele de închisoare a 11 persoane care ispăşeau pedepse de zeci de ani pentru infracţiuni nonviolente legate de droguri şi a graţiat potenţial mii de alte persoane condamnate la nivel de federal şi Washington pentru simpla deţinere de marijuana, relatează Reuters.

Biden a spus că acţiunile au fost menite să abordeze disparităţile în condamnări care au afectat în mod disproporţionat comunitatea de culoare şi să-şi extindă angajamentul faţă de reforma privind marijuana, arată Hotnews.

„America a fost fondată pe principiul accesului egal la dreptate în condiţiile legii”, a spus Biden într-o declaraţie.

„Aleşii de ambele părţi ale culoarului, liderii spirituali, susţinătorii drepturilor civile şi liderii instituţiilor de aplicare a legii sunt de acord că sistemul nostru de justiţie penală poate şi ar trebui să reflecte această valoare de bază care face comunităţile noastre mai sigure şi mai puternice”.

Statele Unite au mai puţin de 5% din populaţia lumii, dar o cincime din prizonierii săi.

Persoanele de culoare reprezintă cea mai mare pondere a prizonierilor, care disproporţionată în raport cu persoanele albe.

Pe de altă parte persoanele de culoare alcătuiesc o parte considerabilă din baza de sprijin a lui Biden.

Biden se pregăteşte pentru campania electorală de dinaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, deoarece popularitatea sa scade, în special în rândul tinerilor.

Unele dintre persoanele graţiate executau condamnări pe viaţă, a spus Casa Albă, inclusiv Earlie Deacon Barber din Alabama pentru distribuirea de cocaină şi Deondre Cordell Higgins din Missouri pentru distribuirea de cocaină pură. Având în vedere reformele recente, fiecare ar fi fost eligibil pentru pedepse reduse dacă ar fi fost condamnat astăzi.

Proclamaţia lui Biden graţiază persoanele care au fost „condamnate pentru infracţiunea de simpla deţinere de marijuana, tentativă de posesie de marijuana sau utilizare de marijuana”.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că mii de persoane cu condamnări federale şi din Washington, DC sunt eligibile pentru graţiere. Administraţia a demarat un proces de cereri pentru ca cei graţiaţi să poată obţine o adeverinţă specială dacă este nevoie pentru găsirea unei locuinţe sau angajare.

Acţiunea de vineri se adaugă celor 75 de comutări şi trei graţieri emise în aprilie 2022; şase graţieri emise în decembrie 2022; şi 31 de comutări în aprilie 2023, precum şi graţierea categorică acordată pentru mii de persoane condamnate pentru simpla posesie de marijuana în octombrie 2022.

Afla mai multe desprebidensua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt