Clasamentul celor mai puternice paşapoarte din lume. Pe locul întâi, sunt la egalitate 6 ţări din Europa şi Asia. Ce loc ocupă România

Clasamentul celor mai puternice paşapoarte din lume. Pe locul întâi, sunt la egalitate 6 ţări din Europa şi Asia. Ce loc ocupă România

Într-un clasament trimestrial al celor mai puternice paşapoarte din lume, un număr fără precedent de şase ţări se află la egalitate pe primul loc în topul celor mai tari documente de călătorie pentru 2024, scrie CNN.

Cetăţenii Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Singapore şi Spaniei se pot bucura de acces fără viză sau cu viză la sosire la un număr incredibil de 194 de destinaţii din întreaga lume – cel mai mare număr înregistrat de când Henley Passport Index a început să urmărească libertăţile de călătorie la nivel mondial, în urmă cu 19 ani. Indicele este creat de firma de consultanţă în materie de cetăţenie şi rezidenţă la nivel mondial Henley & Partners, cu sediul la Londra, folosind date exclusive de la Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), arată G4Media.ro.

Naţiunile asiatice Japonia şi Singapore au dominat locul 1 în ultimii cinci ani, dar noul top cinci reprezintă o ascensiune triumfătoare pentru Europa. Finlanda şi Suedia se află la egalitate cu Coreea de Sud pe locul al doilea – cu acces uşor la 193 de destinaţii – în timp ce Austria, Danemarca, Irlanda şi Olanda ocupă locul al treilea (cu 192 de destinaţii).

Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia şi Regatul Unit se află pe locul 4, în timp ce Grecia, Malta şi Elveţia sunt pe locul 5.

Australia şi Noua Zeelandă şi-au îmbunătăţit clasamentul şi se află acum pe locul 6, alături de Cehia şi Polonia. Între timp, Statele Unite şi Canada se află la egalitate pe locul şapte, alături de Ungaria, cu acces fără viză la 188 de destinaţii.

România se menţine pe locul 13, unde era şi în vara anului trecut, dar numărul destinaţiilor în care se poate ajunge cu paşaportul românesc a crescut de la 176 la 179. În acest index, România a început anul 2023 pe locul 17, iar la nivelul întregului an 2023 s-a situat pe poziţia a 14-a.

Emiratele Arabe Unite rămân cea mai mare ascensiune din ultimul deceniu, adăugând un număr impresionant de 106 destinaţii la scorul său de scutire de vize începând cu 2014, ceea ce i-a adus locul 11 în acest an.

Christian H. Kaelin, preşedintele Henley & Partners şi creatorul indicelui paşapoartelor, a declarat într-un comunicat că, deşi tendinţa generală din ultimele două decenii a fost de creştere a libertăţii de călătorie, decalajul global de mobilitate între cei aflaţi în partea superioară şi inferioară a indicelui este acum mai mare ca niciodată.

„Numărul mediu de destinaţii pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape s-a dublat, de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, spune Christian H. Kaelin, preşedintele Henley & Partners.

„Cu toate acestea, ţările clasate în fruntea clasamentului au acum posibilitatea de a călători fără viză în cu 166 de destinaţii mai multe decât Afganistanul, care se află în partea de jos a clasamentului, cu acces la doar 28 de ţări fără viză.” Siria – cu acces fără viză la doar 29 de destinaţii – se află pe penultimul loc în clasament. Irakul poate avea acces la 31, iar Pakistanul la 34.

Lista Henley & Partners este unul dintre mai mulţi indici creaţi de firme financiare pentru a clasifica paşapoartele globale în funcţie de accesul pe care îl oferă cetăţenilor lor.

Indicii multipli

Indicele de paşapoarte al Arton Capital ia în considerare paşapoartele a 193 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a şase teritorii – Taiwan, Macao, Hong Kong, Kosovo, teritoriile palestiniene şi Vatican. Sunt excluse teritoriile anexate la alte ţări.

De asemenea, este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, dar datele sale sunt colectate prin monitorizarea atentă a portalurilor guvernelor individuale. Este un instrument „pentru oamenii care călătoresc, pentru a oferi informaţii exacte şi uşor de accesat pentru nevoile lor de călătorie”, a declarat fondatorul Arton Capital, Armand Arton, pentru CNN în 2022.

Clasamentul Global Passport Power Rank 2024 realizat de Arton plasează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, cu un scor de 180 de puncte în ceea ce priveşte scutirea de vize/vize la sosire.

În ceea ce priveşte locul al doilea, acesta este deţinut de cinci ţări europene: Germania, Spania, Franţa, Italia şi Ţările de Jos.

Suedia, Finlanda, Luxemburg, Austria şi Elveţia se află pe locul 3, în timp ce Regatul Unit şi SUA sunt pe locurile 5 şi, respectiv, 6.

Raportul Arton Capital 2023 a remarcat creşterea de anul trecut a câştigurilor în materie de mobilitate globală de către centrele regionale de putere, cum ar fi Hong Kong, Macao şi Monaco – dar a declarat Albania ca fiind „steaua în ascensiune”. „Cererea pentru cetăţenii săi renumiţi ca fiind foarte muncitori a crescut dramatic, guvernele făcând coadă pentru a le facilita albanezilor să trăiască şi să lucreze în ţările lor”, a declarat Arton Capital într-un comunicat.

Cele mai puternice paşapoarte din lume pentru 2024 conform Henley Passport Index

  • Franţa, Germania, Italia, Japonia, Singapore, Spania (194 de destinaţii)
  • Finlanda, Coreea de Sud, Suedia (193 de destinaţii)
  • Austria, Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos (192 de destinaţii)
  • Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit (193 de destinaţii)
  • Grecia, Malta, Elveţia (190 destinaţii)
  • Republica Cehă, Noua Zeelandă, Polonia (189 destinaţii)
  • Canada, Ungaria, Statele Unite ale Americii (188 destinaţii)
  • Estonia, Lituania (187 destinaţii)
  • Letonia, Slovacia, Slovenia (186 destinaţii)
  • Islanda (185 destinaţii)
  • Emiratele Arabe Unite (183 de destinaţii)
  • Cipru, Liechtenstein, Malaysia (182 destinaţii)
  • Bulgaria, Croaţia, România (179 destinaţii)

Afla mai multe desprepasaportromaniasingapore
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt