Consulul român din Afganistan, atins de un glonţ al talibanilor. Evacuare dramatică, povestită de ministrul Aurescu

Consulul român din Afganistan, atins de un glonţ al talibanilor. Evacuare dramatică, povestită de ministrul Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a povestit într-un interviu pentru G4Media cum s-a desfăşurat evacuarea celor156 de colaboratori afgani. El a vorrbit despre „scene de un dramatism incredibil” şi a dat exemplul consulului român, aflat la aeroport, care a fost salvat de vesta antiglonţ de tirurile talibanilor, şi despre un grup care a ratat intrarea pe aeroportul din Kabul, deşi se afla la doar câţiva metri de una dintre porţi.

„Am asistat direct, în timpul operaţiunilor de repatriere, la scene de un dramatism incredibil, şi de o parte şi de alta a firului care a legat colegii din celula de criză din Bucureşti de cei aflaţi pe teren şi mai ales de cei pe care trebuia să-i salvăm”, a spus Aurescu.

El a povestit un episod petrecut în 20 august, când echipele româneşti au încercat să aducă pe aeroport un grup de 20 de persoane, colaboratori afgani şi familile lor, printre care şi copii.

„Am stat cu ei mai bine de 3 ore, ghidându-i prin Kabul şi în jurul aeroportului, pentru a-i aduce în siguranţă la una dintre porţile unde îi aştepta echipa românească din aeroport. A fost extrem de complicat: mulţimi enorme de afgani care încercau să intre în aeroport, puncte de control talibane controlate de diverse facţiuni, o situaţie de securitate care le putea pune în pericol sănătatea şi viaţa în orice moment. I-am adus la una dintre porţile despre care ştiam, dar situaţia s-a schimbat brusc şi acea poartă nu a mai putut fi folosită”, a sps Aurescu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt