Controverse în scandalul din bisericile ucrainene

Controverse în scandalul din bisericile ucrainene

În zona Cernăuţi slujbele religioase au loc în continuare în limba română. Asta i-au spus oamenii de acolo corespondentului Prima TV Marius Saizu. Totul vine după ce în ultimele luni, stareţul mănăstirii Bănceni din regiunea Cernăuţi a acuzat armata ucraineană că a terorizat preoţii români şi spunea că biserica este persecutată de autorităţile de la Kiev.

Nu este singura predică în care stareţul ortodox Mihail Jar, cunoscut şi ca mitropolitul Longhin , acuză autorităţile de la Kiev că au persecutat ierarhi români. Şi că serviciile de securitate fac controale în mănăstiri, să caute preoţi care au legături cu Rusia.

Marius Saizu a încercat să stea de vorbă cu stareţul, însă a fost imposibil. Mănăstirea Bănceni se află în regiunea Cernăuţi, în comuna Horbova, locuită de etnici români. Oamenii de aici nu ştiu însă de persecuţiile semnalate de stareţ.

După declaraţiile stareţului de la Bănceni, BOR a transmis că preoţii comunităţilor de români din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.

În septembrie anul trecut, mitropolitul a fost amendat după ce a organizat o amplă procesiune la mănăstire, deşi astfel de evenimente nu sunt permise în condiţii de război.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt