Creşte temerea privind un atac nuclear

Creşte temerea privind un atac nuclear
Sursa: Profimedia

În timp ce forţele armate ucrainene elibereză teritoriu după teritoriu, un atac nuclear al Rusiei nu poate fi exclus, conform reprezentanţilor securităţii Statelor Unite. Un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu ar trebui să aibă loc niciodată, susţine secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Anunţul eliberării celor două localităţi din regiunea Herson vine la doar o zi după eliberarea oraşului Lîman, aflat în estul Doneţkului. Kievul are capacitatea să respingă atacurile invadatorilor, conform secretarului general al NATO. Jens Stoltenberg a vorbit şi despre ce ar însemna un atac nuclear pentru Moscova. ,,Orice utilizare a armelor nucleare va avea consecinţe grave pentru Rusia. Va schimba natura conflictului. Am spus clar că un război nuclear nu poate fi câştigat", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Invitat la FOCUS, expertul în securitate Hari Bucur Marcu, a precizat că ,, acum nu suntem în nicio situaţie de iminenţă a unui asemenea război. De obicei timpii de avertizare pentru un atac nuclear sunt relativ scurţi, dar deoacamdată Rusia nu şi-a schimbat postura militară pentru că marile puteri nucleare au această procedură de a-şi schimba acestă postură, din postura de relaxare la acţiune militară".

Întrebat dacă NATO va interveni în caz de atac nuclear, Hari Bucur Marcu a spus că ,,Rusia nu are cum să răspundă, ar putea să dea drumul la arsenalul nuclear strategic, să atace capitalele ţărilor membre NATO, adică să pună capăt existenţei Federaţiei Ruse şi a unei bune părţi din restul omenirii."

Expetul în securitate a amintit că ,,în acest moment, Rusia îşi epuizează tot mai mult resursele şi posibilităţile de a menţine îndelungat un asemenea război care are mai multe componente. Nu este doar un război teritorial, este şi vorba de anihilare a unei bune părţi din Ucraina şi ca stat şi ca naţiune, inclusiv a sistemului de sănătate ceea ce presupune un ajutor constant din partea comunităţii internaţionale. În condiţiile în care Rusia mai are bombe de aruncat, o va face în aşa fel încât să menţină această stare de dezorganizare statală şi dezorganizare economică."

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt