Criza migranţilor: Compania aeriană siriană Cham Wings anunţă încetarea zborurilor către Minsk

Criza migranţilor: Compania aeriană siriană Cham Wings anunţă încetarea zborurilor către Minsk

Compania aeriană privată siriană Cham Wings Airlines a anunţat sâmbătă că pune capăt zborurilor cu destinaţia Minsk, în condiţiile în care mii de migranţi, în special sirieni, sunt blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Polonia, relatează AFP.

Acest anunţ are loc la câteva ore după ce poliţia poloneză a anunţat moartea unui sirian la această frontieră.

"Din cauza situaţiei dificile la frontiera dintre Belarus şi Polonia şi pentru că majoritatea pasagerilor zborurilor noastre către Minsk sunt cetăţeni sirieni am decis să punem capăt zborurilor noastre" către capitala belarusă începând de sâmbătă, a precizat compania într-un comunicat.

Ea şi-a justificat decizia afirmând că nu este în măsură "să facă diferenţa" între migranţi şi alţi pasageri la bordul avioanelor sale.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au încercat să ajungă în ultimele luni la frontiera Belarus pentru a intra în Lituania, în Polonia sau în Letonia.

Migranţii au relatat că au fost obligaţi de forţele belaruse să meargă până la frontieră înainte de a fi respinşi de grănicerii polonezi, iar apoi au rămas blocaţi în această zonă la temperaturi foarte scăzute.

Poliţia poloneză a anunţat sâmbătă într-un comunicat că a descoperit trupul unui tânăr sirian în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, precizând că încă nu au fost stabilite cauzele decesului.

Acest deces ridică la 11 numărul deceselor produse în timpul crizei migranţilor la frontiera dintre UE şi Belarus, potrivit estimărilor media.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a provocat în mod deliberat această mişcare migratorie în replică la sancţiuni economice pe care le-a impus după reprimarea opoziţiei din ţara sa.

Cham Wings este singura companie siriană privată care operează zboruri spre capitala Belarus, compania publică SyrianAir fiind sub incidenţa sancţiunilor internaţionale impuse după declanşarea războiului din Siria în 2011

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt