Cum se pregăteşte UE pentru o criză a refugiaţilor din Ucraina care ar putea dura ani de zile. 10 milioane de ucraineni, strămutaţi

Cum se pregăteşte UE pentru o criză a refugiaţilor din Ucraina care ar putea dura ani de zile. 10 milioane de ucraineni, strămutaţi

Rusia plănuia să invadeze Ucraina şi să îşi atingă obiectivele în câteva zile. În schimb, în mare parte datorită rezistenţei eroice a ucrainenilor, „blitzkrieg”-ul rusesc s-a transformat într-un război de atriţie. În timp ce trupele ruseşti sunt blocate pe mai multe fronturi în Ucraina, UE se teme că luptele ar putea să ţină luni sau chiar ani de zile, ceea ce ar putea înrăutăţi criza umanitară mult peste aşteptări, scrie El Pais.

Polonia, cea mai mare dintre cele patru state UE care se învecinează cu Ucraina, a primit deja 2,3 milioane de refugiaţi care au fugit de război. Ei reprezintă 60% din totalul de 3,8 milioane de persoane care au părăsit Ucraina de când Rusia a declanşat invazia militară. Încă 6,5 milioane ar fi strămutaţi în alte regiuni din interiorul ţării.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus luni că Uniunea Europeană trebuie să-i „îndemne” pe ucrainenii din Polonia care au fugit de război să se deplaseze spre alte ţări din blocul comunitar, relatează Barron's.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt