Cum şi-au dat seama americanii că Rusia a „scurs” către presă răspunsurile primite de la NATO şi SUA. Reacţia Moscovei: „O conspiraţie”

Cum şi-au dat seama americanii că Rusia a „scurs” către presă răspunsurile primite de la NATO şi SUA. Reacţia Moscovei: „O conspiraţie”

Publicarea de către cotidianul spaniol El Pais a răspunsurilor furnizate de NATO şi SUA Rusiei în privinţa garanţiilor de securitate solicitate de Moscova a stârnit un nou scandal diplomatic între cele două tabere. SUA au acuzat Rusia că a furnizat documentele presei şi a oferit şi argumente, în vreme ce Moscova a respins varianta ca pe o „conspiraţie” şi dă vina pe occidentali.

El Pais a publicat miercuri fotografii cu documente confidenţiale întocmite de SUA şi NATO ca răspuns la solicitările Rusiei, în care îi propun lui Vladimir Putin să negocieze acorduri de dezarmare şi măsuri de creştere a încrederii în diferite foruri care includ Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Organizaţia Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

De asemenea, SUA şi NATO propun şi un „mecanism de transparenţă” către Rusia, pentru a verifica absenţa din bazele NATO cu scut antirachetă din România şi Bulgaria a rachetelor de croazieră Tomahawk, care ar fi capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei. În schimb, Washingtonul solicită o abordare identică cu două baze de lansare de rachete la alegere pe teritoriul Rusiei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt