Demonstraţii contra interzicerii avortului

Demonstraţii contra interzicerii avortului

Capitala Poloniei a fost scena unor confruntări violente între forţele de ordine şi manifestanţii care se opun noii legi care interzice avortul. Confruntările dintre poliţişti şi demonstranţi au avut loc în apropierea sediului Curţii Constituţionale, instituţie care şi-a dat acordul final pentru aplicarea legii antiavort. Cel puţin trei persoane au fost reţinute de poliţişti.

Mii de oameni au protestat faţă de legea considerată o îngrădire a drepturilor femeilor de a decide asupra corpurilor lor. Legea împotriva avorturlui a fost adoptată în parlament în octombrie, însă a intrat în vigoare abia miercuri, după ce Curtea Constituţională şi-a dat acordul.

Doctorii care realizează întreruperi de sarcină pot fi arestaţi şi condamnaţi la pedeapsa cu închisoarea.

Organizatorii demonstraţiei i-au avertizat pe manifestanţi să nu se lase intimidaţi de forţele de poliţie.

Potrivit organizaţiilor umanitare, femeile care erau deja programate la clinici pentru întreruperi de sarcină au încercat miercuri noapte să îşi devanseze intervenţia, pentru a nu intra sub incidenţa legii.

Guvernul condus de Partidul Legii şi Justiţiei a promis interzicerea avortului încă de la sosirea la putere, în 2015, iar ideea a fost susţinută, spun analiştii politici, de cei ce doresc revenirea la o societate tradiţională.

Statisticile arată că în Polonia erau efectuate 200 de mii de înteruperi de sarcină în fiecare an, iar multe femei din Polonia mergeau în Cehia sau Germania pentru astfel de intervenţii. Potrivit noii legi, sunt interzise avorturile chiar şi în cazul în care fătul părezintă malformaţii grave care nu i-ar garanta
viaţa. Sunt şi excepţii de la lege - întreruperea de sarcină poate fi făcută în cazuri de viol sau de incest.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt