Dezastru în Italia. Români salvaţi din potop

Dezastru în Italia. Români salvaţi din potop

Este dezastru în Italia. Nouă oameni au murit luaţi de viituri, în regiunea Emilia-Romagna, iar peste 13.000 au fost evacuaţi. Imaginile sunt apocaliptice, oamen scoşi din case cu barca. Toate râurile din zonă s-au revărsat, sute de localităţi sunt în beznă, iar drumurile şi căile ferate au fost măturate de ape. Autorităţile spun că a plouat într-o zi cât în şase luni.

Dan Floria locuieşte în oraşul Faenza, în regiunea Emilia Romagna. A fost la un pas să fie luat de viitură. Se întorcea de la serviciu când apele au dat năvală şi s-a ţinut de garduri ca să nu se înece. A fost evacuat împreună cu soţia şi cei doi copii, iar acum stau la un prieten.

Mihai locuieşte în oraşul Firmino, unul dintre cele mai grav lovite. A apucat să plece din casă doar cu câteva lucruri. Acum locuieşte la un prieten, la câţiva kilometri de casă, dar dacă ploile vor continua, vor fi nevoiţi cu toţii să-şi găsească alt adăpost. Radu a fost mai norocos, acolo unde stă, pericolul nu este atât de mare.

Sute de oameni sunt blocaţi în case în regiunea Emilia Romagna. Cum nu există nicio cale de acces la sol, sunt salvaţi cu elicopterele de pe acoperişuri sau din podurile locuinţelor.

Este o operaţiune contracronometru, sinistraţii sunt recuperaţi unul câte unul, apoi sunt duşi în zone sigure. Debitul apelor a crescut foarte repede, chiar şi în câteva minute, încât unii nu au mai reuşit să se salveze şi au rămas blocaţi în case sau în maşini. Nouă oameni au murit. 700 de unităţi de pompieri lucrează fără oprire.

În Emilia Romagna, peste 30 de răuri au ieşit din matcă după ploile torenţiale care au căzut fără întrerupere timp de 36 de ore. Un pod important de lângă oraşul Bologna s-a prăbuşit.

Şoselele sunt sub ape, iar circulaţia trenurilor a fost deviată sau chiar anulată. Alunecările de teren au făcut şi ele prăpăd. La Ravenna, primăria cere ajutor de urgenţă. Aproape 4000 de oameni trebuie evacuaţi. Iar la Rimini, plaja a fost înghiţită aproape complet de mare. Premierul Giorgia Meloni a scris pe Twitter că guvernul este pregătit să ofere asistenţă. În primă fază, 20 de milioane de euro vor merge ca ajutor pentru zonele afectate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt