Filmul masacrului de la Praga. Ce se ştie despre autorul celui mai grav atac armat din istoria Cehiei

Filmul masacrului de la Praga. Ce se ştie despre autorul celui mai grav atac armat din istoria Cehiei
foto: X

Atacul de joi din Facultatea de Filosofie a Universităţii Caroline din centrul Pragăi, soldat cu 14 morţi şi 25 de răniţi, este cel mai tragic atac armat din istoria Republicii Cehe şi rămâne deocamdată înconjurat de mister. Atacatorul a murit şi el, aparent sinucigându-se.
 
Potrivit News.ro, atacatorul ar fi un tânăr ceh pe nume David Kozák. Acesta era student al Facultăţii de Filosofie, după ce obţinuse o licenţă în istorie şi studii europene, urmată de un master în istorie, mai exact în istoria Poloniei. Era un student cu rezultate foarte bune.
 
În vârstă de 24 de ani, era originar din satul Hostouň din regiunea Kladno, din apropierea capitalei cehe. Deţinea arme de foc în mod legal şi nu avea antecedente penale.
 
Potrivit poliţiei, el ar fi fost inspirat de un caz similar din străinătate, a acţionat singur şi nu este vorba despre un complot terorist. Presa cehă spune că ceea ce l-a inspirat pe autorul masacrului ar fi fost un caz petrecut recent în Rusia.
 
În orice caz, evenimentul a provocat un şoc şi un val de solidaritate, iar guvernul a declarat doliu naţional pentru sâmbătă, 23 decembrie. 
 
Atacurile cu arme de foc sunt relativ rare în Republica Cehă. În decembrie 2019, un bărbat înarmat în vârstă de 42 de ani a ucis şase persoane într-o sală de aşteptare a unui spital din oraşul Ostrava, în estul Cehiei, înainte de a fugi şi de a se împuşca mortal.
 
În 2015, un bărbat a împuşcat mortal opt persoane şi apoi s-a sinucis la un restaurant din Uhersky Brod.
 
LINIŞTIT ŞI TĂCUT
 
"Era un băiat liniştit şi introvertit. Nu vorbea prea mult cu noi", a declarat pentru Radio Praga Internaţional unul dintre colegii de şcoală ai autorului atacului de joi. 
 
Şeful poliţiei, Martin Vondrasek, a declarat că a fost lansată o anchetă şi că poliţia este interesată în special de conturile de pe reţelele sociale ale tânărului. Potrivit mai multor media locale, David Kozak îşi crease recent un cont Telegram, unde a postat mesaje în chirilică, sugerând că intenţiona să comită un atac armat.
Potrivit anchetei iniţiale, David Kozak s-ar fi inspirat chiar dintr-un "caz similar care a avut loc în Rusia", dar nu a dat alte detalii. Mai multe media locale fac referire la cazul Alinei Afanaskina, o fată de 14 ani care a ucis doi elevi şi a rănit cinci persoane la începutul lunii decembrie la Briansk, înainte de a se sinucide.
 
În momentul împuşcăturilor, suspectul din Cehia adusese cu el "mai multe arme de foc şi o cantitate uriaşă de muniţie", a spus şeful poliţiei, Martin Vondrasek, în conferinţa sa de presă.  
 
POLIŢIA, PE URMELE ATACATORULUI, CHIAR ÎNAINTE DE TRAGEDIE
 
Poliţia - care a descoperit un mare arsenal de arme în clădirea Universităţii Caroline din centrul oraşului Praga, unde a avut loc atacul armat de joi - fusese avertizată mai devreme în cursul zilei că suspectul plecase din satul său din regiunea Kladno şi se îndrepta probabil spre Praga cu intenţia de a se sinucide. La scurt timp după aceea, tatăl atacatorului a fost găsit mort.
 
Potrivit relatării şefului poliţiei, fusese emisă o alertă pentru studentul care locuia în Hostoun, o localitate mică situată la vest de Praga, atunci când poliţia a descoperit corpul fără viaţă al tatălui său în locuinţa lor, în jurul prânzului.  În drum spre locul faptei, poliţiştii au aflat că tânărul ar fi trebuit să participe la cursuri la Facultatea de Arte a Universităţii Caroline în acea după-amiază. Spaţiul a fost evacuat, dar criminalul s-a îndreptat în cele din urmă către o altă clădire din apropiere. Poliţia a aflat despre atac în jurul orei 15.00. Unitatea de intervenţie rapidă a sosit apoi la faţa locului. Corpul fără viaţă al agresorului a fost găsit la ora 15.20. Întrucât poliţia a tras şi ea focuri de armă, nu este încă clar dacă atacatorul a murit prin sinucidere sau din cauza focurilor de armă ale poliţiei.
 
Poliţia avea "informaţii neconfirmate de la un cont de pe o reţea socială, potrivit cărora acesta ar fi fost inspirat de un atac terorist din Rusia din toamna acestui an", a precizat Vondrasek, confirmând că atacatorul era deţinător legal al mai multor arme de foc, scrie Reuters.
"A fost un act oribil, anunţat prin media, care a început în regiunea Kladno şi, din păcate, s-a încheiat aici", a spus şeful poliţiei.
 
SUSPECTAT DE ALTE DOUĂ CRIME
 
Atacatorul este, de asemenea, suspectat de uciderea unui alt bărbat şi a fiicei sale în vâstă de două luni, care au fost găsiţi săptămâna trecută împuşcaţi în pădure într-un sat de lângă Praga, a mai declarat Vondrasek.
 
Moartea atacatorul a fost probabil o sinucidere, dar autorităţile investighează şi dacă nu cumva a fost ucis de poliţie, când a ripostat la tirurile lui, a adăugat Vondrasek.
 
Potrivit anchetei iniţiale, atacatorul a acţionat singur. Ministrul ceh de interne a declarat că, în acest stadiu, "nu există niciun indiciu că această crimă are legătură cu terorismul internaţional".
 
Poliţia a informat că studentul şi-a premeditat gestul şi l-a anunţat pe reţelele de socializare. "Urăsc această lume... Vreau să ucid într-o şcoală şi apoi poate să mă sinucid", a scris el. Însă, potrivit autorităţilor cehe, motivele sale nu erau politice.

Afla mai multe despreatacarmatcehia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt