Fostul preşedinte filipinez Benigno Aquino a fost înhumat, pe fondul apelurilor de a onora moştenirea lui spirituală

Fostul preşedinte filipinez Benigno Aquino a fost înhumat, pe fondul apelurilor de a onora moştenirea lui spirituală

Fostul preşedintele al Filipinelor, Benigno Aquino, a fost înhumat sâmbătă, pe fondul apelurilor către filipinezi de a onora moştenirea spirituală lăsată de el, prin alegerea unor lideri decenţi, şi de a nu mai compromite niciodată demnitatea poporului, informează dpa.

Aquino, cunoscut în popor ca Noynoy, celibatar şi catolic practicant, a murit joi la vârsta de 61 de ani, de insuficienţă cardiacă, după ce a fost transportat de urgenţă la un spital din Manila în cursul dimineţii. Fostul preşedinte făcea dializă de trei ori pe săptămână şi avea cancer pulmonar în stadiul 4, potrivit presei locale.

El a fost şef al arhipelagului din 2010 până în 2016, era fiul fostei preşedinte Corazon Aquino şi al soţului ei Benigno "Ninoy" Aquino, asasinat la întoarcerea sa din exil. Ambii sunt veneraţi pentru că au contribuit la restabilirea democraţiei în Filipine în anii 1980, după dictatura lui Ferdinand Marcos.

De asemenea, Aquino este apreciat pentru că a consolidat relansarea economică a Filipinelor, a adoptat o controversată lege privind sănătatea reproducerii şi a arbitrat cu succes o dispută cu Beijingul în Marea Chinei de Sud.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt