Germania va cumpăra avioane F-35 din SUA pentru a înlocui aeronavele Tornado

Germania va cumpăra avioane F-35 din SUA pentru a înlocui aeronavele Tornado

Germania va cumpăra avioane de luptă F-35 construite de firma americană Lockheed Martin pentru a înlocui aeronavele sale vechi Tornado, scrie Reuters care citează două surse guvernamentale. Potrivit uneia dintre surse, Berlinul intenţionează să cumpere până la 35 de astfel de avioane.

Tornado este singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, depozitate în Germania, în caz de conflict. Dar forţele aeriene zboară cu avionul din anii 1980, iar Berlinul intenţionează să îl scoată din uz între 2025 şi 2030.

Cumpărarea F-35 va fi o lovitură pentru Boeing, al cărui F-18 a fost favorizat de fostul ministru german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer pentru a înlocui Tornado, scrie Reuters.

Decizia ar putea supăra şi Franţa. Parisul a urmărit negocierile Germaniei cu privire la F-18 sau F-35, îngrijorat că un acord ar putea submina dezvoltarea unui avion de luptă comun franco-german care ar trebui să fie gata în 2040.

F-35 este considerat cel mai modern avion de luptă. Ca urmare a formei sale şi a învelişului exterior, aparatul de zbor este dificil de detectat de către sistemele radar.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt