În Grecia, dezastru în urma focului: „Plantaţiile de măslini sunt distruse. Cine va mai vrea acum să vină aici în vacanţă?”

În Grecia, dezastru în urma focului: „Plantaţiile de măslini sunt distruse. Cine va mai vrea acum să vină aici în vacanţă?”

Incendiile de vegetaţie pârjolesc sudul Europei. Alături de pompieri, locuitorii disperaţi încearcă din răsputeri să-şi salveze proprietăţile, dar adesea eforturile lor sunt zadarnice. În Grecia, până acum, prăpăd a fost în capitala Atena, în regiunea Peloponez şi în Evia, a doua cea mai mare insulă a ţării. Astfel de focare apar frecvent în Evia pe timpul verii, dar niciodată ca acum. Zoi Halasti şi-a văzut afacerea distrusă de flăcări. La fel ca alţi localnici, şi ea este supărată că ajutorul a venit atât de târziu. Urmăriţi un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 şi în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

„Aici găteam. Rafturile, frigiderele şi congelatoarele, masa pe care întindeam aluatul. Totul a dispărut. Ce aş mai putea spune? Focul era atât de puternic, că a topit aluminiul”, povesteşte Zoi Halasti, o localnică de pe insula Evia.

Timp de 40 de ani, soţii Halasti au avut o mică patiserie pe insula Evia. Când au izbucnit incendiile, au văzut flăcările în depărtare şi au chemat pompierii. Dar pompierii nu au ajuns la timp pentru a le salva magazinul.

„Sunt din ce în ce mai furioasă. Dacă nu ar fi fost voluntarii, am fi rămas şi fără casă. Ei au stins focul. Pompierii au ajuns mult mai târziu şi fără suficienţi oameni”, povesteşte femeia. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt