Independenţa judecătorilor: Amenda Varşoviei se ridică în prezent la peste 160 de milioane de euro (Comisie)

Independenţa judecătorilor: Amenda Varşoviei se ridică în prezent la peste 160 de milioane de euro (Comisie)

Amenda aplicată Poloniei pentru că nu a pus capăt activităţilor camerei sale disciplinare pentru judecători se ridică până în prezent la "peste 160 de milioane de euro", a declarat marţi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders în faţa Parlamentului European, relatează AFP.

Din această sumă, o primă tranşă de 69 de milioane de euro a fost scăzută din fondurile europene vărsate Poloniei şi o a doua, de 42 de milioane de euro, va fi reţinută la jumătatea lunii mai, informează Comisia Europeană.

Curtea de justiţie a UE (CJUE) a condamnat la sfârşitul lui octombrie 2021 Polonia să plătească o penalitate zilnică de un milion de euro, care putea fi solicitată începând cu 3 noiembrie.

Această amendă este menită să constrângă Varşovia să respecte o decizie a CJUE din iulie care îi ordona, cu titlu de măsură de urgenţă, să înceteze imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii supreme, instituţie cheie a unei reforme a sistemului judiciar polonez acuzate de UE că subminează independenţa judecătorilor.

În contextul în care Varşovia refuză să plătească, Comisia Europeană recuperează banii din fondurile europene vărsate Poloniei.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt