Inflaţia în SUA se menţine la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Inflaţia în SUA se menţine la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Inflaţia anuală în Statele Unite ale Americii s-a menţinut în iulie la nivelul de 5,4%, cel mai ridicat începând din august 2008, fiind susţinută de majorarea salariilor şi de crearea de locuri de muncă, relatează agenţia EFE.

Conform datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică, preţurile de consum au crescut în iulie cu 0,5%, cu patru zecimi mai puţin decât în luna anterioară. Această majorare este similară celei estimate de analişti.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi combustibili, care sunt cele mai volatile, a fost de 0,3 % în iulie şi de 4,3% în ultimul an. Analiştii se aşteptau la o rată de creştere de 0,4% a acestui indice.

Preţurile plătite de consumatori au crescut lună de lună începând din octombrie 2020. În iulie, preţurile la alimente s-au majorat cu 0,7% şi cele la energie cu 1,6 %. În acest al doilea segment, ascensiune preţului la benzină a fost de 2,4%.

Preţurile autovehiculelor uzate, pe seama cărora se pune cea mai bună parte din avansul inflaţiei, s-au majorat doar cu 0,2% în iulie, după o creştere de peste 10% luna anterioară.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt