Islamiştii care au lovit Rusia au încercat să atace Franţa. Alerta de securitate a ţării, la cel mai înalt nivel

Islamiştii care au lovit Rusia au încercat să atace Franţa. Alerta de securitate a ţării, la cel mai înalt nivel

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că bărbaţii înarmaţi care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o filială Stat Islamic care a fost în spatele încercărilor dejucate de a ataca Franţa în ultimele luni. Acest lucru explică de ce guvernul francez a crescut duminică alerta de securitate a ţării la cel mai înalt nivel.

„Acest grup specific... a efectuat în ultimele luni mai multe încercări (de atac) pe solul nostru”, a declarat Macron, citat de Reuters. Prim ministrul Gabriel Attal a spus mai târziu că acestea au inclus un atac planificat dejucat asupra oraşului Strasbourg, în estul Franţei.

Franta mentine masurile de securitate la cel mai înalt nivel. Aproximativ 3.000 de soldaţi fac parte în prezent din operaţiunea „Sentinelle” care patrulează locuri precum gări, lăcaşuri de cult, şcoli şi teatre. Alte 4.000 vor fi puse în standby, a spus Attal. Franţa a dejucat două posibile atacuri de la începutul anului, a adaugat prim ministrul.  

Franţa a fost lovită de o serie de atacuri islamiste în ultimul deceniu, dintre care cel mai grav, în 2015, a vizat sala de concerte Bataclan şi cafenelele şi barurile din Paris. „Atacul de la sala de concerte din Moscova ne aduce în minte anii Bataclan, aşa că da, este ceva care a lăsat o amprentă în noi pentru totdeauna”, a spus presedintele Frantei. Macron a mai spus că Franţa s-a oferit să intensifice cooperarea cu serviciile ruse de informaţii în legătură cu atacul în sala de concerte „pentru a continua să luptăm eficient împotriva acestor grupuri care vizează mai multe ţări”.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri de la Moscova. Rusia, care a contestat afirmaţiile Statelor Unite conform cărora gruparea militantă Statul Islamic a orchestrat împuşcăturile în masă de la Moscova, a continuat luni să sugereze că Ucraina ar fi de vină. Macron a spus că acest lucru este „cinic şi contraproductiv”. „Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic”, a spus Macron.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprefranţamacronatac moscova
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt