Misterul manuscriselor de la Marea Moartă începe să fie descifrat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Primele descoperiri

Misterul manuscriselor de la Marea Moartă începe să fie descifrat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Primele descoperiri
Digi24

Cercetătorii spun că au început să elucideze misterul celebrelor manuscrise de la Marea Moartă cu ajutorul inteligeţei artificiale. Prima concluzie la care au ajuns a fost că doi scribi diferiţi au scris o parte din texte, însă deosebirea dintre cele două scrieri nu a fost vizibilă până acum, relatează BBC.

Testele au fost efectuate pe cel mai lung text, cunoscut sub numele de Marea Carte al lui Isaia. S-a constatat că, cel mai probabil, două persoane diferite au copiat cuvintele folosind o scriere de mână aproape identică.

Pergamentele, care includ cea mai veche versiune cunoscută a Bibliei, au fost o sursă de fascinaţie de la descoperirea lor cu aproximativ 70 de ani în urmă. Primele seturi au fost găsite de un beduin într-o peşteră de la Qumran, lângă Marea Moartă, în ceea ce este acum Cisiordania.

Pergamentele şi papirusurile conţin manuscrise, majoritatea scrise în ebraică, dar şi în aramaică şi greacă, şi sunt vechi de peste 2000 de ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt