Moldova va schimba codul aeroportului Chişinău, trecând de la ortografia rusă la cea română

Moldova va schimba codul aeroportului Chişinău, trecând de la ortografia rusă la cea română

Republica Moldova îşi va modifica abrevierea internaţională de trei litere pentru aeroportul din Chişinău, a anunţat miercuri ministrul Andrei Spînu, scrie Reuters, care consideră că acest demers este o nouă încercare de a se distanţa de moştenirea sovietică şi de dependenţa de limba rusă a fostei republici din componenţa URSS.

Ministrul infrastructurii şi dezvoltării teritoriale, Andrei Spînu, a declarat că, începând cu 18 ianuarie, aeroportul din Chişinău va folosi abrevierea RMO - însemnând Republica Moldova - în locul denumirii din epoca sovietică KIV. Vechea abreviere era folosită ca o aproximare a denumirii capitalei moldovene în limba rusă (Kişinev), care a fost înlocuită în era post-sovietică de Chişinău, denumirea în limba română, scrie News.ro.

"Schimbarea unei abrevieri este o procedură destul de îndelungată şi durează de aproape un an", a declarat Spînu pentru ProTV Chişinău. "Scopul principal este să eliminăm denumirea rusească de KIV şi să scăpăm de moştenirea a ceea ce a însemnat numele Kişinev", a spus Spînu.

Limba română este singura limbă de stat în Republica Moldova, dar limba rusă este încă folosită pe scară largă.

Spînu a declarat că încercările de a găsi alte abrevieri care să reflecte numele post-sovietic al capitalei s-au lovit de dificultăţi, deoarece acestea erau deja folosite pe internet. "Cred că ne vom obişnui rapid cu noua abreviere care semnifică numele ţării noastre", a declarat el pentru ProTV Chişinău.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a indicat Moscova drept principala ameninţare la adresa securităţii ţării sale. Luna aceasta, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă negocierile de aderare atât cu Ucraina, cât şi cu Republica Moldova. Moscova a acuzat-o pe Sandu şi pe alţi oficiali moldoveni că sunt rusofobi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt