Nouă români, evacuţi din Sudan. 20 încă aşteaptă

Nouă români, evacuţi din Sudan. 20 încă aşteaptă

Nouă cetăţeni români au fost evacuaţi de pe teritoriul Sudanului, în timp ce alţi 20 aşteaptă încă să fie scoşi din ţara unde s-a dezlănţuit iadul. Ei au plecat cu un zbor organizat de Franţa, anunţă Ministerul de Externe Român. De altfel, multe state şi-au evacuat cetăţenii şi diplomaţii şi şi-au suspendat temporar activitatea în ţara considerată cel mai puternic aliat al Rusiei în Africa. La peste o săptămână de la izbucnirea conflictului, cel puţin 420 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 3700 au fost răniţi, conform celui mai recent raport OMS.

20 de români din Sudan care au cerut repatrierea aşteaptă, în continuare, să fie evacuaţi . O parte dintre ei au plecat deja din zona de risc. Din Djibouti, românii urmează să fie aduşi acasă cu alte mijloce de transport. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a mulţumit autorităţilor din Franţa pentru efortul depus.

Între timp, două avioane militare cu 200 de cetăţeni italieni şi alţii sudanezi au părăsit şi ele ţara. Spania şi-a evacuat şi ea diplomaţii într-o operaţiune care a necesitat sute de membri ai Forţelor Armate spaniole. Germania a adus acasă peste 100 de oameni. La fel şi Iordania, care a scos 260 de conaţionali cu ajutorul a patru avioane militare. Până acum, 16 ţări şi-au evacuat cetăţenii şi diplomaţii de pe teritoriul Sudanului, printre care şi Marea Britanie, Canada sau SUA.

Uniunea Europeană va continua să lucreze pentru a a ajunge la o înţelegere de pace. Oamenii rămaşi captivi în propria ţară nu mai au nici apă, hrană sau medicamente. Pe internet s-au format mai multe grupuri prin care primesc ajutor, atât din interiorul cât şi din afara ţării.

Atât şeful armatei sudaneze, cât şi cel al grupării militare RSF, care îşi împart ţara, spun că sunt conştienţi de impactul pe care luptele îl au asupra populaţiei. Comandantul RSF spune că a cerut ajutorul Naţiunilor Unite pentru a-i evacua pe cei care doresc să plece.

foto: twitter.com/Kinglishman

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt