Noul guvern polonez vrea să copieze sistemul de licenţe convenit de România cu Ucraina

Noul guvern polonez vrea să copieze sistemul de licenţe convenit de România cu Ucraina

Polonia este interesată să încheie un acord cu Ucraina, care să permită comerţul cu produse agricole pe bază de licenţe de export/import, similar cu cel convenit de autorităţile de la Kiev cu România şi Bulgaria, astfel încât să înceteze protestele de la graniţa Ucrainei, a declarat pentru Reuters un oficial din apropierea acestui dosar, citat de Agerppres.

Noul premier polonez, Donald Tusk, a anunţat că va face o vizită la Kiev în contextul în care autorităţile de la Varşovia vor să repare legăturile cu Ucraina, afectate de precedentul Guvern naţionalist, 

Şoferii de camion şi fermierii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, timp de mai multe săptămâni, nemulţumiţi de intrările de cereale ucrainene ieftine în Polonia şi care ajung via Polonia în restul Uniunii Europene.

Precedentul Guvern polonez a acuzat anumiţi oficiali de la Bruxelles precum şi partidele de opoziţie de blocarea eforturilor destinate încheierii unui acord cu Kievul înaintea alegerilor parlamentare din luna octombrie, care au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere a partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS).

Între timp, atât Ucraina cât şi Polonia au anunţat că doresc să îşi soluţioneze divergenţele. Un oficial din apropierea acestui dosar a dezvăluit pentru Reuters că autorităţile de la Varşovia se gândesc la un sistem de licenţe de import/export similar cu cel negociat de autorităţile de la Bucureşti şi Sofia cu Kievul.

În conformitate cu acordul convenit cu România, exportatorii ucraineni şi importatorii români trebuie să deţină o licenţă, iar importatorii locali trebuie să dovedească faptul că nu îşi pot acoperi necesităţile din producţia naţională. O altă regulă convenită este ca intermediarii nu pot primi licenţe.

"Aceasta este calea spre un acord", a spus oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Putem ajuta Ucraina fără să provocăm daune fermierilor şi companiilor din Polonia", a adăugat oficialul.

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev şi ţările vecine membre UE, în condiţiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022. Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

În luna septembrie a anului trecut, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că vor introduce propriile restricţii vizând importurile de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească un embargou cu privire la cerealele ucrainene în cele cinci state membre din Europa de Est. Ucraina a răspuns prin plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva celor trei ţări, în timp ce alte state membre UE au condamnat măsurile cu carcater unilateral.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a subliniat joi că, în afara propriului coridor al Kievului de la Marea Neagră, România va rămâne pentru Ucraina cea mai importantă rută alternativă de export pentru cereale şi pentru alte produse, transmite US News&World Report, citată de Rador Radio România.

Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Ţara a început să folosească portul Constanţa, un port românesc de la Marea Neagră, după ce invazia totală a Rusiei, lansată în februarie 2022, i-a blocat exporturile prin propriile porturi de pe malul Mării Negre.

În 2023, această ţară a exportat prin Constanţa 14 milioane de tone cubice de cereale, cifra reprezentând 40% din totalul exporturilor de cereale din acest port, cu mult peste cele 8,6 milioane tone din 2022.

Totuşi, în a doua parte a acestui an, volumul tranzitului a scăzut după ce Rusia a atacat în mod repetat porturile Ucrainei de pe Dunăre spre România, o ţară membră a Uniunii Europene şi din cadrul NATO.

În august, Ucraina a creat totodată un coridor naval dinspre porturile sale, din vestul Mării Negre, aflat în apropierea României şi Bulgariei, la puţin timp după ce Rusia s-a retras din acordul pe tema exporturilor de grâne prin Marea Neagră, convenit prin intermediul Naţiunilor Unite, şi a ameninţat să trateze toate vasele drept eventuale obiective de ordin militar.

Joi, într-un comunicat de presă, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Jim O’Brienm a declarat că, în luna decembrie, Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane tone de cereale, în mare parte prin propriul său coridor, dar şi prin portul Constanţa.

„Prevăd un oarecare echilibru în acest sens”, le-a spus O’Brien reporterilor.

“Pentru a se redresa, Ucraina trebuie să-şi exporte produsele. Eu cred că, păstrând actualele cote de export, aproximativ 7 milioane tone de cereale şi încă un milion de tone de alte produse lunar, ar însemna peste $25 miliarde pentru PIB-ul economiei ucrainene. Asta înseamnă un venit din taxe situat între 5 şi 6 miliarde dolari “.

O’Brien şi directorul general din Comisia Europeană pentru mobilitate şu transport s-au întâlnit regulat cu oficiali din România, Moldova şi Ucraina ca să găsească nişte căi de impulsionare a capacităţii tranzitului de cereale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt