Rachetă chinezească scăpată de sub control, înainte de intrarea în atmosferă. Bucăţi din Long March-5B ar putea să cadă în zone locuite

Rachetă chinezească scăpată de sub control, înainte de intrarea în atmosferă. Bucăţi din Long March-5B ar putea să cadă în zone locuite

O parte din racheta Long March-5B, care a dus pe orbită modulul primei staţii spaţiale chinezeşti, a scăpat de sub control şi urmează să intre necontrolat în atmosfera Pământului. Componenta rachetei, care are o înălţime de 30 de metri, se deplasează cu aproximativ 27.000 km/h în jurul planetei, potrivit The Gurdian şi SpaceNews.

Radarele de la sol utilizate de armata SUA pentru urmărirea navelor spaţiale şi a altor obiecte din spaţiu au detectat un obiect şi l-au catalogat drept corpul rachetei Long March 5B. Componenta are o traiectorie uşor descendentă şi va fi în cele din urmă atrasă de planetă şi va intra în atmosferă, însă cercetătorii nu pot estima când se va întâmpla asta decât cu câteva ore înainte.

Experţii se tem că unele bucăţi riscă să cadă şi în regiuni locuite, chiar dacă mare parte din corpul rachetei se va dezintegra la intrarea în atmosferă.

Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părţi de metal au zburat prin atmosferă şi au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeş, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt