Reguli stricte în Marea Britanie

Reguli stricte în Marea Britanie

Doar o zi mai au la dispoziţie românii aflaţi în Marea Britanie ca să intre fără prea mari bătăi de cap în legalitate, daca nu au făcut-o până acum! Doar maine mai pot aplica uşor pentru Settlement Scheme, adica pentru a obţine dreptul de a munci în Regat, de a beneficia de gratuitatea sistemului medical sau a celui de învăţământ. Dăcă nu o vor face acum, riscă să fie deportaţi. Vor putea apoi să aplice pentru permis, dar procesul va fi unul mult mai complicat.

Protocolul privind securitatea socială , care face parte din Acordul comercial şi de cooperare între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, acoperă drepturile la pensie, boală, maternitate, precum şi cele legate de şomaj pentru cetăţenii europeni aflaţi în UK. Vorbim aici despre drepturile celor care au ajuns in Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2021. Dar, pentru a fi acoperiţi de prevederile Acordului de retragere condiţia este ca ei să se înregistreze în sistemul EU Settlement Scheme, pentru a obţine statutul de rezident.

Din păcate, termenul limită în care se mai poate face acest lucru este mâine, 30 iunie.

De la 1 iulie, toţi românii şi cetăţenii Uniunii Europene care nu au aplicat pentru statut vor pierde accesul pe piaţa muncii din UK, accesul la sistemul naţional britanic de servicii medicale şi la cel de învăţământ. Mulţi angajatori britanici deja se gândesc ce vor face de luna viitoare, cu cine îi vor înlocui pe toţi cei care nu au aplicat pentru Settlement.

Aplicaţia nu este deloc greu de făcut. Ministerul de Interne britanic a pus la dispoziţie atât o variantă online, inclusiv în limba română, cât şi una clasică, prin care solicitantul îşi trimite dosarul prin poştă. Este bine de ştiut că nu doar adulţii trebuie să îşi completeze dosarul de settlement scheme, ci şi copiii.

Românii care nu se află sub protecţia Acordului de retragere şi care vor să călătorească în Marea Britanie, începând de la 1 iulie, trebuie să ştie că o pot face doar în scop turistic şi doar pentru o perioadă de maximum 6 luni. Ei nu vor putea munci legal, nu vor putea solicita beneficii sociale şi nici nu vor putea studia.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt