România, exporturi masive de armament în Afganistan

România, exporturi masive de armament în Afganistan

România a exportat în Afganistan tehnică militară de zeci de milioane de euro, în ultimii 17 ani, potrivit unei analize Profit. ro. Anul de vârf a fost 2011, cu o valoare totală a vânzărilor de arme către regimul de la Kabul de aproape 20 de milioane de euro. Firmele de profil au vândut către afgani mitraliere, puşti, pistoale sau piese de schimb.

Cantităţi enorme de arme şi echipamente militare, lăsate în urmă de armata afgană, au ajuns pe mâna talibanilor în ultimele două săptămâni.

Profit.ro a făcut o analiză a volumului de armament exportat de România în Afganistan în perioada 2004 -2020.
Persoanele fizice şi juridice române care au făcut afaceri legale cu arme, muniţie şi echipamente militare au încasat sume impresionante. În total 83 de milioane de euro, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor, din cadrul MAE. Ceea ce înseamnă o medie de 5 milioane de euro pe an.

2011 a fost anul cu cele mai mari vânzări, de 19, 3 milioane de euro. CARTON 3 Firmele româneşti au vândut
529 de mitraliere pe trepied, 75 de puşti cu lunetă, piese de schimb, cartuşe şi zale pentru mitraliere, precum şi 30 de autocamioane militare.

2014 a fost un an profitabil pentru Romarm, care a livrat armament de 2 milioane de euro, din totalul de 7
milioane.

De departe cel mai mare exportator de arme în Afganistan rămân Statele Unite cu o valoare de 28 de
miliarde de dolari.

Multe dintre echipamentele militare destinate armatei afgane au ajuns acum pe mâna talibanilor. Un oficial american a declarat că aceştia din urmă ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate şi până la 40 de avioane, precum şi elicoptere de atac şi drone militare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt