Rusia-NATO, negocieri cu degetul pe trăgaci

Rusia-NATO, negocieri cu degetul pe trăgaci

În toiul negocierilor pe care le poartă cu NATO cu privire la soarta Ucrainei, Federaţia Rusă pune pe masă un argument greu de respins. În timp ce diplomaţii duc propriul război, Moscova continuă să maseze trupe la graniţa fostului său satelit. Între timp, armata ucraineană se pregăteşte pentru ce e mai rău. Deocamdată, agresiunea rusă se limitează la un asalt asupra spaţiului online al Kievului, acolo unde propaganda pro-rusă operează la turaţie maximă

Cu peste 100 de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, Federaţia Rusă trimite necontenit noi forţe pe frontiera sa
vestică. Potrivit unor surse militare americane citate de CNN, încă 6 batalioane ar fi pe drum. Ar fi folosite inclusiv trenuri şi avioane civile pentru a sprijini efortul militar. De cealaltă parte, armata ucraineană intensifică antrenamentele. Analiştii susţin însă că fără sprijin extern, Kievul nu are mari şanse în a împiedica o eventuală invazie rusă

Cel mai vechiculat scenariu cu privire la începerea ostilităţilor face referire inclusiv la implicarea Belarusului în conflict. Aliat fidel al Moscovei, Lukaşenko ar pune la cale o diversiune la graniţa cu Ucraiana, acesta urmând, după modelul deja brevetat cu Polonia, să forţeze trmiterea de migranţi în ţara vecină.

Deocamdată, războiul este unul informaţional. Ştiri false, fabricate în fabricile de trolii ale Moscovei, inundă spaţiul online ucrainean.

Deocamdată armele tac. Vladimir Putin aşteaptă un răspuns din partea Occidentului la propunerile înaintate. Rusia vrea garanţii ferme că NATO nu se va extinde în spaţiul controlat de fostul URSS.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt