Spaniolii, solidari cu refugiaţii afgani

Spaniolii, solidari cu refugiaţii afgani

Imaginile disperării în care mii de oameni încearcă să fugă din calea talibanilor au impresionat întreaga lume. Europa se pregăteşte de un nou val de refugiaţi. Spania este una dintre ţările care sunt total deschise primirii de refugiaţi.

Betxi (BETCI) este un sat de la malul mării mediterane, aflat la numai 50 de kilometri de Valencia. Deşi zona este asaltată de turişti, impresia pe care o ai când intri în localitate este că ai făcut un salt în timp. Peste tot vezi icoane puse la balcoane iar biserica este mereu plină.

Decizia de a primi refugiaţi din Afganistan vine pe acest fond, al toleranţei şi a deschiderii faţă de cei care au nevoie de ajutor. Plus că, amintirea războiului civil care a măcinat Spania este încă vie printre mulţi dintre bătrânii din sat. Ei ştiu ce înseamnă să fugi din calea războiului.

Autorităţile nu fac decât să transpună în realitate voinţa oamenilor care i-au votat.

Lista localităţilor din Spania care şi-au anunţat disponibilitatea de a primi refugiaţi este deja impresionată.
Oraşe mari precum Cadiz, Murcia şi Villareal sunt printre ele. Mesajul transmis de spanioli este clar şi puternic. Ei spun lumii întregi că ajutorul dat semenilor este necondiţionat şi că nicio fiinţă umană nu trebuie să rişte să fie persecutată, torturată sau ucisă în propria casă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt